PARAULES DE COMIAT PER ELISABETH VERGÉS i COSTA
Publicat per Núria . | 11/10/2019

Pionera en l’escalada femenina en roca i  gel, alta muntanya.

Eli-3

L’ELI ens ha deixat el dia 25 de setembre de 2019, després d’una terrible malaltia que ens ha colpit a tots. La seva vinculació a la UEC de Mataró ens ve de molts anys enrere, de quan el seu marit JOSEP MANUEL ANGLADA junt amb el seu cosí FRANCESC GUILLAMÓN  vingueren a Mataró a impartir la conferència i passar les diapositives de la seva campanya d’escalades a les Dolomites, muntanyes encara en aquella època desconegudes per nosaltres.

 A partir d’aquell moment, s’inicià una amistat amb gent de la UEC de Mataró que perdurà per sempre més. Gairebé cada any la cordada Anglada (en Jose i l’Eli) ens venia a presentar les activitats  amb una conferència i diapositives de gran interès .

Eli-2Elisabeth, Anglada y Paco Guillamón al cim de la Mitra (1962) – 1a ascensió directa a la paret surest

Els anys 60 l’ELI entrà amb força al mon de  l’escalada, com a integrant de la primera cordada totalment femenina al cavall Bernat de Montserrat. Formant cordada en moltes ocasions, amb el seu marit en importants vies de dificultat i participant en alguna expedició .  Ha esdevingut tot un referent per les diferents generacions de dones escaladores.

Eli-1

L’última vegada que l’hem vist en públic a Mataró, ja suportant la malaltia, va ser el juny de 2018, a la 2a Mostra de Cinema de Muntanya  que organitza la nostra entitat conjuntament amb els amics de l’Agrupe al Foment Mataroní. En aquesta ocasió, ens presentà ENCORDADES, el documental  històric sobre l’evolució de l’escalada femenina. En finalitzar, varem gaudir d’una taula rodona amb varies de les protagonistes.

Però l’ELISABETH VERGES  ha sigut molt més que una dona muntanyenca i escaladora ha sigut una gran mare de família amb tres filles,. Per vacances d’estiu, sempre preparava un viatge on poguessin gaudir tant els pares com les filles. En aquest punt amb amics de Mataró, famílies amb fills de la mateixa edat i, lògicament amb  les mateixes idees i objectius forjaren una gran amistat i sortides conjuntes.

Eli-4

A partir d’aquesta amistat i coincidint en la participació de la filla gran la Sònia, a un curset d’esquí de muntanya a Mataró la família ANGLADA VERGES es van fer socis familiars de la UEC de Mataró.

Al assabentar-nos de la trista notícia , tots i totes amants de la muntanya i la natura som conscients que hem perdut una gran persona i amiga .

Descansi en pau.

Salvador Floriach

 

UNIÓ EXCURSIONISTA DE CATALUNYA DE MATARÓ
carrer Nou, 29 | 08301 Mataró (Barcelona) | +34 93 796 14 30 | uecmataro@telefonica.net | Nota legal
Web desenvolupada per CLARABOIA AUDIOVISUAL, SCCL amb Wordpress